Bajuni folket
Da Afrika består af mange lande og mange forskellige kulturer, og jeg kan ikke fortælle om dem alle, har jeg valgt at koncentrer mig om det folk, der er mig nærmest, nemlig Bajuni-folket, som også er det folk og den kultur, hvor jeg selv har mine rødder.
Bajuni var et folk der levede i det østlige Kenya, lige på grænsen til Somalia, og helt op til Zanzibar.
De var den mindste stamme i hele Afrika, men havde stærke traditioner og var rig på kultur.
Da swahili kulturen, (som er en blanding af Bantu kultur og arabisk kultur) kom til Bajuni stammen via besættere fra nord Afrika, blev Bajuni stammens egne traditioner og kultur efterhånden præget mere og mere udefra.
Familier blev stiftet på tværs. Muslimsk religion blev mere og mere udbredt. Besætterne kom med nye idéer og kræfter, og Bajuni stammen udviklede sig til et helt nyt samfund - swahili samfundet - og lærte sig et nyt sprog, nemlig "Kiswahili".
- Arabisk indflydelse For 1.000 år siden havde araberne allerede en blomstrende handel med østafrikanerne.
- Swahili folket Det vil sige, at swahili folket, er en gruppe af mange forskellige stammer, med et fælles sprog - kiswahili - og tilfældes har de deres kultur og historie.Det gælder især for områderne: Lamu, Mombassa, Dar es salaam. Zanzibar og Nairobi.
- Tarab historien For mange år siden, blev stil arten "Tarab", brugt som traditionel bryllups musik hos Bajuni folket, men som østkysten blev mere påvirket af fremmede stil arter, f.eks. gennem et nyt fænomen som indiske film, bliver "Tarabu" stil arten en blanding af 1/3 del traditionel Bajuni tarab, 1/3 del arabisk tarab og 1/3 del indisk tarab.
- Bajuni Tarabu Bajuni folket har altid holdt fast i deres traditioner og kultur. Deres sprog, som er Ki-bajuni, er en type swahili uden arabiske ord.
- Msondo dans Brylluppet tager 7 dage, men inden selve brylluppet, opsøger brudgommen pigens familie for at få faderens samtykke til giftemålet.
- Moderne tider For 10 år siden begyndte østkystens unge generation, som er en blanding af Bajuni og swahili kultur, at få øjnene op for udviklingen med den stigende påvirkning fra udlandet, og dannede derfor en organisation kaldet T.M.Z. - "Turudi Mila ya kizamani" (som betyder "kom tilbage til rødderne").
|