Lamu

Lamu, blev etableret omkring det 14. ÅrhundredeLamu, blev etableret omkring det 14. Århundrede. År 1505 kom portugiserne med deres krigsskibe til øen, og Lamu´s befolkning valgte at betale portugiserne ,fra at angribe byen. Portugiserne dominerede på Lamu de følgende 180 år, og med et par trusler om indblanding fra tyrkerne, som den eneste modstand, der alligevel aldrig blev til noget.

Lamu´s "golden age" begyndte i slutningen af det 17.århundrede.

Portugiserne havde ikke længere kontrollen, efter "Omanis" overtog magten.

Omanis Styret, kaldet "Yumbe", et samråd af de ældste, havde ikke så stor indflydelse på Lamu og dets folk, de næste 150 år, og Lamu havn blev center for megen handel med kunsthåndværker, og udveksling af forskellige kultur traditioner, som f.eks. Poesi og politik i det Indiske Ocean.

Omkring 1800 tallet bad "Yumbe" styret om hjælp fra Oman, efter flere angreb mod øen, af Mazrui in Mombasa.

Sultanen af Oman hjalp gerne med til at beskytte Lamu og gik herefter i krig mod Mazruierne. Mazruierne var selv Oman´iser og havde erklæret dem selv uafhængige af Oman, så Sultanen bekæmpede Mazruinerne til den bitre ende, hvortil hele kysten kollapsede og sultanen flyttede til Zanzibar.

Lamus popularitet, både som handel og samlingspunkt, faldt drastisk i slutningen af 1900 tallet, da Zanzibar og Mombasa overtog den meste handel.

Lamus økonomi kollapsede til sidst og det resulterede i den stille og fredelige ø der eksisterer idag.